Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη - 2023

 

Για 32η συνεχή χρονιά, η έμπειρη ομάδα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. θα πραγματοποιήσει το υπέροχο και άκρως θεραπευτικό θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Και φέτος, σε συνεργασία με το Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», υπό την επιστημονική εποπτεία της Δ/ντριας κας Χριστίνας Κανακά-Gantenbein, καθηγήτριας Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και το έμπειρο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της καταξιωμένης Διαβητολογικής Μονάδας της, θα πραγματοποιηθεί τόσο η εκπαίδευση και καθοδήγηση του νοσηλευτικού προσωπικού που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, όσο και η συνεχής παρακολούθηση των παιδιών και η κάλυψη των ιατρικών αναγκών τους κατά την κατασκηνωτική περίοδο.

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. με την μακροχρόνια προσφορά της στην οικογένεια του παιδιού με διαβήτη και αναγνωρίζοντας τις αγωνίες των γονιών, έχει δημιουργήσει το συγκεκριμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει και συνδυάζει τη διασκέδαση και τη χαλάρωση των διακοπών αλλά και την σωστή διαχείριση του διαβήτη μέσα από την βιωματική εκπαίδευση, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτό.

 

Η διοργάνωση θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της πρότυπης κατασκήνωσης "The Ranch" στο Σοφικό Κορινθίας, τη Δ’ κατασκηνωτική περίοδο 4 έως 18/08/2023 και αφορά παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών.

Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν παιδιά με Διαβήτη και αδέρφια αυτών, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε φίλους και συμμαθητές των παιδιών με Διαβήτη καθώς το πρόγραμμα που ακολουθούμε είναι κοινό για όλα τα παιδιά της κατασκήνωσης, χωρίς καμία διάκριση ή περιορισμούς.

Τα μέτρα προστασίας που ακολουθούνται και οι υψηλών προδιαγραφών συνθήκες που εφαρμόζονται στην κατασκήνωση “The Ranch”, παρέχουν στα παιδιά ασφαλή διαβίωση, δίνοντας τους παράλληλα τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα διαφορετικό δημιουργικό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα οι γονείς θα είναι σίγουροι και χαρούμενοι για την επιλογή τους.

 

Για τους μη έχοντες προηγούμενη συμμετοχή, να διευκρινίσουμε ότι τα παιδιά του group μας (τα οποία είναι παιδιά με Διαβήτη, τα αδέρφια και οι φίλοι αυτών) διαμένουν σε διπλανά σπιτάκια και ο διαχωρισμός σε ομάδες γίνεται σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο. Κάθε σπιτάκι στελεχώνεται από έμπειρο προσωπικό, δηλαδή διαθέτει δικό του ομαδάρχη (ενήλικας με ΣΔτ1) και νοσηλευτή ή ιατρό, οι οποίοι αναλαμβάνουν αντίστοιχα την 24ωρη φροντίδα των παιδιών της ομάδας καθώς και τη ρύθμιση των παιδιών που έχουν Διαβήτη. Παράλληλα και συμπληρωματικά των υπόλοιπων κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά παρακολουθούν και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά μαθήματα που διεξάγονται απο τους υπευθύνους του προράμματος (ιατρούς-νοσηλευτές) και αφορούν τη βιωματική και θεωρητική κατάρτιση τους σχετικά με τον Διαβήτη. Σκοπός των μαθημάτων είναι η εκπαίδευση των παιδιών στη διαχείριση του Διαβήτη, η απόκτηση αυτοπεποίθησης και η ανεξαρτησία στο βαθμό που επιτρέπει η κάθε ηλικία. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει, πως τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεξαρτητοποιούνται, διορθώνουν λάθη ή εσφαλμένες αντιλήψεις, αποβάλλουν φοβίες και αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τον Διαβήτη τους, εκπληρώνοντας και τον σκοπό του κατασκηνωτικού προγράμματος. 

 

Επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα:

 • Είναι εξασφαλισμένες οι πλούσιες διατροφικές ανάγκες των παιδιών με Διαβήτη τύπου 1. Το μενού της κατασκήνωσης για τα groups της Π.Ε.Α.Ν.Δ. περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες από τις ισχύουσες της νομοθεσίας και είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες διατροφικές συνθήκες των παιδιών με διαβήτη, περιλαμβάνοντας φυσικά και τις αγαπημένες τους τροφές.
 • Καθημερινά προσφέρονται στα παιδιά φρέσκο γάλα, επιπλέον φρούτα και λαχανικά καθώς και προϊόντα χωρίς ζάχαρη (όπως παγωτό, μπάρες δημητριακών, μαρμελάδα, μπισκότα κ.λπ.). Όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται πάντα υπό την καθοδήγηση του ιατρού-νοσηλευτή και πραγματοποιείται εκπαίδευση στα ισοδύναμά τους.
 • Σε κάθε σπιτάκι υπάρχει ψυγείο για τα αναλώσιμα υλικά Διαβήτη (ινσουλίνες) και για τρόφιμα όπως τοστ-χυμοί-φρούτα-γάλα-γιαούρτι κ.λπ., τα οποία καταναλώνονται απο τα παιδιά όταν κρίνεται απαραίτητο και πάντα επιπλέον των σταθερών γευμάτων, υπό την εποπτεία των ιατρών-νοσηλευτών.
 • Εκτός από τη βασική ιατρική κάλυψη που προσφέρεται σε όλα τα παιδιά από την κατασκήνωση (οργανωμένο ιατρείο με εξειδικευμένο προσωπικό), το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό της Π.Ε.Α.Ν.Δ. διαμένει μαζί με τις ομάδες των παιδιών με διαβήτη, φροντίζοντας τα όλο το 24ωρο σε οτιδήποτε αφορά το διαβήτη τους. Επιπλέον, πραγματοποιείται επαφή με τον προσωπικό παιδοδιαβητολόγο του κάθε παιδιού όποτε είναι αναγκαίο.
 • Το κόστος συμμετοχής καλύπτεται μέσω αρκετών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (δείτε εδώ) ή μέσω του Δ.ΥΠ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.) για χαμηλόμισθους, άνεργους ή ανασφάλιστους (δείτε εδώ λεπτομέρειες), ή μέσω Δήμων που προσφέρουν την παροχή κατασκήνωσης ή μέσω ΕΦΚΑ για τους ενταγμένους φορείς στον ΕΦΚΑ με δικαίωμα παροχής Κατασκήνωσης, αλλιώς καλύπτεται ιδιωτικά απο το γονέα. Σε κάθε περίπτωση η ΠΕΑΝΔ στηρίζει και ενισχύει οικονομικά όλα τα παιδιά με Διαβήτη, με επιπλέον επιδότηση για τα μέλη της. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα του Δ.ΥΠ.Α., η υποβολή των αιτήσεων είναι από 22/5 έως 27/5/23 αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους κωδικούς TAXISnet μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (πατήστε εδώ για να υποβάλλετε αίτηση). Για λεπτομέρειες του προγράμματος Δ.ΥΠ.Α. επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα ή επικοινωνήστε με την κατασκήνωση.

 

Διευκρινιστικές Πληροφορίες προγράμματος:

 • Στο κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνονται: η διαμονή του παιδιού σε σπιτάκι, οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες που τηρούνται λόγω Διαβήτη και εφαρμόζονται σε όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα μας (το μενού της κατασκήνωσης έχει ελαφρώς αναπροσαρμοστεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών με Διαβήτη, χωρίς φυσικά να έχουν αποκλειστεί αγαπημένες τροφές των παιδιών) και η 24ωρη παρακολούθηση κάθε παιδιού με Διαβήτη με αποκλειστικό νοσηλευτή ή ιατρό (εκπαιδευμένο στο διαβήτη) που αναλαμβάνει πλήρως την 24ωρη διαχείριση του Διαβήτη για τα παιδιά της ομάδας του.
 • Οι έχοντες ασφαλιστικό φορέα που καλύπτει κατασκήνωση και οι δικαιούχοι προγράμματος Δ.ΥΠ.Α., επιβαρύνονται με ένα ενδεικτικό κόστος συμμετοχής (δείτε τις χρεώσεις του πίνακα) εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του προγράμματος μας. Συγκεκριμένα, το κόστος προκύπτει λόγω της νοσηλευτικής-ιατρικής 24ωρης φροντίδας των παιδιών με αποκλειστικό προσωπικό, που αναλαμβάνει τη διαχείριση του Διαβήτη και της πλούσιας καθημερινής διατροφής με ενισχυμένα γεύματα, έξτρα σνακ και κάλυψη των αναγκών καθ’ όλο το 24ωρο, τα οποία δεν καλύπτει ο φορέας ασφάλισης, ούτε ο Δ.ΥΠ.Α.
 • Ελάχιστη χρέωση ανά παιδί είναι οι 7 ημέρες (7 διανυκτερεύσεις) ανεξάρτητα από τον τρόπο συμμετοχής (Ιδιωτικά, Ταμείο ή Δ.ΥΠ.Α.) και το ενδεχόμενο νωρίτερης αποχώρησης, ενώ μετά την 9η ημέρα διανυκτέρευσης καταβάλλεται όλο το κόστος συμμετοχής.
 • Η προκαταβολή επιστρέφεται σε περίπτωση ακύρωσης της θέσης 20 μέρες πρίν την έναρξη του προγράμματος ή λόγω σοβαρών και βεβαιωμένων λόγων υγείας. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.
 • Τιμές μελών δικαιούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, έχοντας παράλληλα τακτοποιήσει τις ταμειακές τους υποχρεώσεις. Για τα αδέλφια των μελών ισχύουν επίσης οι αναγραφόμενες τιμές μέλους στον πίνακα (βλέπε αδελφός μέλους). Για όλα τα άλλα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά μας (παιδιά που έχουν Διαβήτη ή φίλοι μελών), ισχύουν οι αντίστοιχες τιμές των πινάκων και εξυπηρετούνται μετά απο διαθεσιμότητα, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά με Διαβήτη.
 • Η πληρωμή του κόστους συμμετοχής καθορίζεται ως εξής: α) προκαταβολή με την εγγραφή (μαζί συμπληρώνετε και αποστέλλετε στην Π.Ε.Α.Ν.Δ. την αίτηση που ακολουθεί): 150€/παιδί για τους ιδιώτες, 70€/παιδί για τους έχοντες ταμείο και 60€/παιδί για τους συμμετέχοντες με το πρόγραμμα Δ.ΥΠ.Α. και β) εξόφληση μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου.
 • Οι αναγραφόμενες τιμές για όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν (μέλη και μη καθώς και αδέλφια αυτών) έχουν προκύψει μετά από χρηματική επιδότηση του συλλόγου της Π.Ε.Α.Ν.Δ., η οποία καλύπτει τις μισθοδοσίες του προσωπικού, την ασφάλισή τους, τα κόστη για το ενισχυμένο διαιτολογικό πρόγραμμα των παιδιών και τη συμμετοχή κοινωνικά-οικονομικά ευπαθών παιδών με Διαβήτη.
 • Οι συνολικές θέσεις είναι ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση των ενδιαφερομένων. Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη Διαβήτη, το χρονικό διάστημα παραμονής, προηγούμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα, την ηλικία και τους λόγους για τους οποίους το παιδί & η οικογένεια επιθυμούν να συμμετέχει.
 • Ο σύλλογος κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του ενδιαφερομένου, ενδέχεται να τροποποιήσει τις μέρες παραμονής του παιδιού αν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα θέσης ή αν η ηλικία του παιδιού δεν ανήκει στο ηλικιακό group που έχει συγκεντρωθεί.
   
  Κόστος Συμμετοχής ανά παιδί: δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις χρεώσεις

Αίτηση Εγγραφής: κατεβάστε τη εδώ (Διαβάστε επίσης τον Κανονισμό Λειτουργίας της κατασκήνωσης και το Έντυπο Συγκατάθεσης)

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα της Π. Ε. Α. Ν. Δ. και δήλωση συμμετοχής, απευθυνθείτε στη γραμματεία της Π.Ε.Α.Ν.Δ. αποστέλλοντας mail ([email protected] ή 210-7796660 Δευτ. 5-9μμ και Τρ.έως Παρ. 10-2μμ) έως 30 Ιουνίου 2023.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

Φιλοδοξούμε και φέτος να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά, να απολαύσουν με ασφάλεια τη θερινή κατασκήνωση της Π.Ε.Α.Ν.Δ., η οποία βασίζεται όπως και όλες άλλωστε οι δράσεις της, στη βιωματική λειτουργία και την ισότιμη συμμετοχή όλων των παιδιών.

Μοιραστείτε το: