Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023

Θερινή κατασκήνωση Π.Ε.Α.Ν.Δ. 2023 - Και φέτος ζήσαμε μια υπέροχη εμπειρία!!

 

Πόσες εμπειρίες μπορούν να χωρέσουν σε λίγες ημέρες; Πόσες αναμνήσεις σε μια βαλίτσα; Πόσα συναισθήματα μέσα σε μια κατασκήνωση; Όταν μάλιστα κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η Π.Ε.Α.Ν.Δ., καμία λέξη και κανένας αριθμός δεν μπορεί να εκφράσει όσα ζήσαμε για 32η χρονιά στο φετινό κατασκηνωτικό μας πρόγραμμα για παιδιά με διαβήτη.

 

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας ήταν 78 παιδιά ηλικίας από 6 έως 17 ετών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που έγιναν μια γλυκιά παρέα στις εγκαταστάσεις της πρότυπης ιδιωτικής κατασκήνωσης «Τhe Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας την περίοδο 4 έως 18 Αυγούστου και έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τη δυναμικότητα και την παιδικότητά τους. Μερικά από αυτά για πολλοστή φορά, γιατί είχαν συμμετάσχει και στο παρελθόν, αλλά και πολλά νεοδιαγνωσμένα παιδιά που χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν, άφησαν για πρώτη φορά την αγκαλιά της οικογένειάς τους και έκαναν ένα μεγάλο άλμα πίστης στον εαυτό τους επιλέγοντας να έρθουν στην ομάδα μας. Από τη μια για να εκπαιδευτούν καλύτερα στο διαβήτη τους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αποκτώντας αυτοπεποίθηση και πολλές γνώσεις για την αξία της σωστής διατροφής και φυσικά τη διαχείριση του διαβήτη μέσα στην καθημερινότητά τους, αλλά και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά να κάνουν καινούριους φίλους, να συμμετέχουν σε ένα γεμάτο πρόγραμμα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και να κερδίσουν εμπειρίες ζωής, είτε έμειναν 7 είτε 15 ημέρες!

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου τα παιδιά ήταν υπό την 24ωρη διακριτική εποπτεία και φροντίδα ειδικά εκπαιδευμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και έμπειρων στελεχών που εξασφάλιζαν την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος και την αρμονική συνύπαρξη και συμβίωση με όλα τα υπόλοιπα παιδιά της κατασκήνωσης επί ίσοις όροις σε ένα περιβάλλον αποδοχής, αγάπης και σεβασμού.

Επιστρέφοντας πλέον στη ρουτίνα του χειμώνα, κρατάμε καλά φυλαγμένες τις πολύτιμες στιγμές που περάσαμε για να μας δίνουν δύναμη και χαρά μέχρι να ξαναβρεθούμε του χρόνου σε αυτό το μαγικό ταξίδι που λέγεται «Κατασκήνωση με την ομάδα της Π.Ε.Α.Ν.Δ.».

 

Ευχαριστούμε θερμά την κα Χριστίνα Κανακά-Gantenbein και το έμπειρο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της καταξιωμένης Διαβητολογικής Μονάδας της, που ανέλαβε τόσο την εκπαίδευση και καθοδήγηση του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχε στη κατασκήνωση, όσο και τη συνεχή παρακολούθηση των παιδιών, τους νοσηλευτές και ομαδάρχες των ομάδων μας.

Ευχαριστούμε θερμά επίσης, τη φαρμακευτική εταιρεία Ascensia Diabetes Care για την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος, καθώς και τις εταιρίες COCA-COLA 3E, ΓΙΩΤΗΣ, ΓΚΙΛΛΑΣ ΑΘΩΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ, @CARE Innovative Health Solutions για την πολύτιμη προσφορά προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν από τους εκπαιδευτές και τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

 

Η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Π.Ε.Α.Ν.Δ., που ολοκληρώθηκε με μεγάλη ικανοποίηση δείχνει για μια ακόμη χρονιά την αναγνώριση από τους γονείς και τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών της σημασίας του προγράμματος, και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους για τη συνεργασία, γιατί συνετέλεσαν στην ομαλή διεξαγωγή και την επιτυχία του προγράμματος.

Ήταν μια αξέχαστη και υπέροχη εμπειρία και ανυπομονούμε να την ξαναζήσουμε και την επόμενη χρονιά!

  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

                                                      ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ από την ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

 

"Όταν πρωτοπήγα στην κατασκήνωση ένιωθα φοβισμένος, αγχωμένος και αποκομμένος από την οικογένειά μου. Αφού, όμως , ξεπέρασα αυτά τα συναισθήματα, χάρη στην κυρία Μανέα, την ομαδάρχισσα την Χριστίνα και τη νοσηλεύτρια την Λένα, άρχισα να περνάω υπέροχα!

Μου άρεσε που όλη τη μέρα παίζαμε παιχνίδια, κολυμπούσαμε στην πισίνα, τρώγαμε πεντανόστιμα φαγητά και κάναμε καλούς φίλους.

Έμαθα πολλά πράγματα για τον διαβήτη μου και μπορώ να φροντίζω καλύτερα το σάκχαρό μου. Τώρα νιώθω πιο υπεύθυνος και μου αρέσει που τα καταφέρνω.

Από την κατασκήνωση δε θα ξεχάσω τον φίλο μου τον Δημήτρη. Ελπίζω να μπορέσω να ξαναπάω του χρόνου για να περάσω ακόμα καλύτερα!"

Κώστας Νικ. (12 ετών)

Ομάδα: Νέα Ορλεάνη 2

------------------------------------------------------------------------------------------

"Φέτος πήγα για δεύτερη φορά στην κατασκήνωση της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και πέρασα ΤΕΛΕΙΑ!!! Βρέθηκα ξανά με τις φίλες μου, παίξαμε, γελάσαμε και γνώρισα και νέες φίλες. Η κυρία Ρόζα η νοσηλεύτρια μου, μου έμαθε να κάνω πένα μόνη μου. Ανυπομονώ να τους ξαναδώ όλους του χρόνου!!"

Αλκμήνη-Ζωή (9 χρονών)

Ομάδα: Νέα Ορλεάνη 5

------------------------------------------------------------------------------------------

"Πάει περίπου ένας χρόνος από τότε που έμαθα οτι πάσχω από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ήταν ένα γεγονός που άλλαξε τελείως τον τρόπο ζωής μου και την καθημερινότητα μου. Σαν έφηβος και εγώ αποφάσισα πως ήθελα να πάω κατασκήνωση. Εκεί ήρθε στην ζωή μου η Π.Ε.Α.Ν.Δ. Συγκεκριμένα, συμμετείχα στο πρόγραμμα κατασκήνωσης που διοργάνωσε για παιδιά με διαβήτη. Η κατασκήνωση ήταν για 2 εβδομάδες και στην αρχή όλο αυτό μου φαινόταν βουνό. Ακόμη, είχα δεύτερες σκέψεις και φοβόμουν ότι δεν θα ήταν ωραία εμπειρία.

Αντιθέτως και εντελώς ευτυχώς για εμένα, ήταν από τις ωραιότερες εμπειρίες στην ζωή μου. Γνώρισα παιδιά που είχαν το ίδιο θέμα με εμένα και ένιωσα πολύ άνετα μαζί τους. Είδα και έμαθα πως τα άλλα παιδιά που συναναστρεφόμουν διαχειρίζονται τον διαβήτη, το οποίο μου έδωσε ιδέες και με βοήθησε να σχηματίσω μια πιο καλή γνώμη για την ¨ρουτίνα με τον διαβήτη¨. Εκτίμησα απίστευτα την ασφάλεια που μας προσέφερε η νοσηλεύτρια μας κυρία Σταυρούλα και πιστεύω πως δεν θα προτιμούσα άλλη ομαδάρχισσα από την αγαπημένη μας Κατερίνα.

Ακολουθήσαμε το ίδιο πρόγραμμα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά, κάτι το οποίο με έκανε να νιώθω κομμάτι της κατασκήνωσης και όχι ως μια ομάδα με διαφορετικά άτομα, κάτι που ήταν και αρχικά ένας από τους φόβους μου. Εκεί μέσα έκανα φίλους, γνωριμίες και πέρασα πολύ όμορφα. Τέλος, οπωσδήποτε θα πάω και του χρόνου, αφού τέτοια εμπειρία είναι δυσεύρετη στις μέρες μας και το συστήνω φυσικά σε όλους!!!"

Άγγελος Μ. (15 χρονών)

Ομάδα: Νέα Ορλεάνη 1

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Είναι πολύ δύσκολο για μία μάνα να εμπιστευθεί το μοναχοπαίδι της σε αλλά άτομα, μετά από την περιπέτειά που πέρασε από την εμφάνιση του διαβήτη ιδίως κιόλας αν σκεφτεί κανείς, ότι η διάγνωση του διαβήτη μας ηταν μόλις 4 μήνες πριν!

Εγώ σαν Ιωάννα έχω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά που ήταν κοντά στη μικρή μου στην κατασκήνωση, στην πρόεδρο κα Μανέα, στην ομαδάρχισσα κα Δήμητρα, στην νοσηλεύτρια κα Ρόζα... Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους για τον αγώνα που δίνουν... Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και για πρώτη φορά μετά τη διάγνωση της μικρής με διαβήτη, κοιμήθηκα 10 βραδιές ήσυχες χωρίς να έχω το άγχος να την ελέγξω τη νύχτα!!!

Όσο για την μικρή, πέρασε τέλεια και έμαθε τόσα πράγματα. Επίσης κατάφερε να κοιμάται ήσυχη και χωρίς εμένα, έχοντας δίπλα της τους κατάλληλους ανθρώπους. Τα λόγια είναι περιττά καθώς οι πράξεις μιλάνε. Το παιδί θέλει πάρα πολύ να πάει και του χρόνου!!!"

Η μαμά της Ντενίς-10 χρονών

Ομάδα: Νέα Ορλεάνη 5

------------------------------------------------------------------------------------------

"Είμαι η Λένα, μητέρα του νεοδιαγνωσμένου (16 μήνες) εφήβου Άγγελου 15 ετών. Φέτος μέσα από μια αναποδιά, ήρθα σε επαφή με την Π.Ε.Α.Ν.Δ. σχετικά με το κατασκηνωτικό της πρόγραμμα.

Από την πρώτη μου επαφή με την πρόεδρο κα Μανέα που προσφέρθηκε να βοηθήσει, η εντύπωση που αποκόμισα ήταν εξαιρετική. Ο τρόπος που μου μίλησε, αυτά που μου είπε, όλα έδειχναν άψογα, σχεδιασμένα, οργανωμένα, μελετημένα κ τελικά έτσι και πραγματοποιήθηκαν.

Ο γιός παρότι χρόνια πρόσκοπος (πολλές κατασκηνώσεις τύπου " σχοινάκια"), είχε σοβαρό ενδοιασμό του πώς θα συμβιώσει με άλλα παιδιά με ΣΔ1 και αισθανόταν ότι θα στιγματιζόταν σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινότητες της κατασκήνωσης που τα παιδιά δεν είχαν διαβήτη.

Όμως η κα Μανέα, μαζί με τη νοσηλεύτρια που σε 24ωρη βάση εκτελούσε βέβαια οδηγίες γιατρού κ την ομαδάρχισσα του γιου μου, κατάφεραν σε  χρόνο dt να καταρρίψουν τις ενστάσεις του.

Αυτό για ένα γονέα είναι εξαιρετικό και στην δική μας περίπτωση ακόμη περισσότερο διότι ο Άγγελος ’έχασε’ τον μπαμπά του και εγώ τον αγαπημένο μου, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με ΣΔτ1.

Επίσης καθησυχαστικό για ένα γονέα με παιδί με διαβήτη είναι ότι υπάρχει σωστή, πλήρης, έγκυρη και έγκαιρη ’περίθαλψη’ και καθοδήγηση του παιδιού, με αποτέλεσμα οι μέρες της διαμονής του να είναι και μέρες ’ψυχικής’ ανάπαυλας για το γονιό!

Όλα ήταν εξαιρετικά, σε σημείο που ο γιός μου ανυπομονεί για του χρόνου το καλοκαίρι. Τέλος να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι και η μικρή μου (που δε νοσεί από διαβήτη) είχε εξαιρετική ’φιλοξενία ’ στην Π.Ε.Α.Ν.Δ. και εκτός από νέες φιλίες κ εμπειρίες, γύρισε με tips που αφορούν το διαβήτη. Σημαντικό και βοηθητικό εξίσου!!!

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσους συμμετείχαν για την πραγματοποίηση αυτής της κατασκήνωσης και βέβαια την προτείνω ανεπιφύλακτα".

Μαμά του Άγγελου

Ομάδα: Νέα Ορλεάνη 1

------------------------------------------------------------------------------------------

"ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ (ΕΤΩΝ 6) ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΠΗΓΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Π.Ε.Α.Ν.Δ. ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ.

ΠΡΟΤΡΈΠΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!"

Η μαμά του Δημήτρη-6 χρονών

Ομάδα: Νέα Ορλεάνη 3

 

 

                                   

Μοιραστείτε το: