Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Πρόγραμμα διαχείρισης του ΣΤΡΕΣ για παιδιά και εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1

Kαινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης του στρες σε συνεργασία με την
Ιατρική Σχολή Αθηνών

 

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών « H Eπιστήμη του Στρες και η Προαγωγή της Υγείας», της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η κυρία Λάουρα Παναγή, Ψυχολόγος, προσκαλεί τα μέλη της«ΠΕΑΝΔ» παιδιά και τους εφήβους με νεανικό διαβήτη να διαχειριστούν το στρες, αλλάζοντας την ποιότητα και τον τρόπο ζωής τους, με έναν ξεχωριστό τρόπο!

Το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1» περιλαμβάνει την εκμάθηση επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων διαχείρισης του στρες και προαγωγής της υγείας. Πρωταρχικοί στόχοι του προγράμματος αποτελούν ο επιτυχής έλεγχος του στρες και η μείωση των επιπέδων γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 ηλικίας 8-18 ετών μεγλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη > 7.2%και τους γονείς. Τα παιδιά και οι γονείς που επιθυμούν να συμμετέχουν και πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής θα εντάσσονται στο πρόγραμμα.

Επισημαίνεται πως το πρόγραμμα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ προς όλα τα μέλη του συλλόγου. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 εβδομάδες. Απαιτείται φυσική παρουσία του παιδιού και της μητέρας αυτού ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι συναντήσεις είναι ομαδικές και πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο ή Κυριακή απόγευμα μεταξύ των ωρών 14:00-20:00

Κριτήρια συμμετοχής:

Κριτήρια ένταξης (για παιδιά και εφήβους)

1.Παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-18 ετών με διάγνωση Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 1, με εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλίνοθεραπείας (σχήμα πολλαπλών ενέσεων ή αντλία ινσουλίνης).

2.Με δείκτη γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης > 7.2% για τους προηγούμενους τρεις μήνες τουλάχιστον.

3.Με επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας .

Κριτήρια αποκλεισμού (παιδιά και εφήβους)

Τα άτομα που πληρούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κριτήρια θα αποκλείονται από τη μελέτη:

1.Παιδιά των οποίων η διάγνωση οφείλεται σε άλλες καταστάσεις ή ασθένειες ή τη θεραπεία αυτών (όπως κυστική ίνωση, καρκίνος , ασθένειες του παγκρέατος, σύμφυτες διαταραχές μεταβολισμού).

2.Παιδιά που διαγνώστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες θα αποκλείονται από τη μελέτη προκειμένου να αποφευχθούν οι συγχητικές επιδράσεις λόγω της διάβασης από το «μήνα του μέλιτος» που χαρακτηρίζεται από έκκριση ινσουλίνης από τα υπόλοιπα υγιή β-κύτταρα.

3.Παιδιά που εφαρμόζουν συστηματικά τεχνικές χαλάρωσης.

4.Παιδιά που πάσχουν από οποιαδήποτε άλλη χρόνια ασθένεια πλην αυτών που σχετίζονται με το διαβήτη (κοιλιοκάκη, θυροειδίτιδα).

5.Παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με ψυχική ασθένεια και λαμβάνουν οποιασδήποτε μορφής θεραπεία.

Κριτήρια ένταξης (για μητέρα)

1. Γυναίκες με επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Κριτήρια αποκλεισμού (για μητέρα)

1.Γυναίκες που εφαρμόζουν συστηματικά τεχνικές χαλάρωσης.

2.Γυναίκες που πάσχουν από ψυχική ασθένεια και λαμβάνουν ψυχοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το σύλλογο μέχρι 30 Απρίλη 2015

Μοιραστείτε το: