Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022

 Για τα μέλη της Π.Ε.Α.Ν.Δ. διατίθενται δωρεάν προσκλήσεις για την θεατρική παράσταση "Το προσφυγάκι" σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Υψηλάντη από το θέατρο ΑΡΓΩ την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Προσφυγάκι

 

 Για τα μέλη της Π.Ε.Α.Ν.Δ. διατίθενται δωρεάν εισιτήρια για την θεατρική παράσταση "Το προσφυγάκι" σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Υψηλάντη από το θέατρο ΑΡΓΩ που παίζεται στο θέατρο Κολωνού, Ιωαννίνων και Καπανέως στον Κολωνό. Η παράσταση παίζεται την Παρασκευή 9/9/2022, στις 9 μμ. και είναι για παιδιά από 7 ετών και πάνω.

 

Παρακαλώ δηλώστε μας άμεσα το ενδιαφέρον σας μέχρι την Πέμπτη 08/09 και ώρα 14.00 στο [email protected]  γράφοντας το όνοματεπώνυμο του μέλους, το ονοματεπώνυμο συνοδού-γονέα και τον αριθμό των παιδιών που θα παρακολουθήσουν την παράσταση.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το έργο διαδραματίζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα και στα λιμάνια της Σμύρνης και του Πειραιά το 1922.

Τρεις επισκέπτες βρίσκονται μπροστά στο άγαλμα που λέγεται Προσφυγάκι και ανακαλύπτουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν μαζί στο ίδιο καράβι που τους πήρε από τη Σμύρνη που καιγόταν. Κουβαλούσαν και οι τρεις ό,τι πολυτιμότερο είχαν. Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης ένα αγαλματάκι, η Κυρά Λένη, μια Σμυρνιά νοικοκυρά, ένα εικόνισμα και μία συνταγή της γιαγιάς της και ο Κυρ Ιορδάνης, ένας Σμυρνιός νταής τον τζουρά του. Θυμούνται και μιλάνε για τους πρόσφυγες πατέρες, μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες που μετά τον ξεριζωμό μόχθησαν και πρόκοψαν στις νέες τους πατρίδες και πλούτισαν την Ελλάδα με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη μουσική, τα τραγούδια, τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Όλα αυτά που δένουν τις κοινωνίες των ανθρώπων και που η ανάμειξη τους γεννάει ένα καινούργιο πολιτισμό.

Τα αγάλματα ζωντανεύουν και αφηγούνται και αυτά τις δικές τους ιστορίες. Το Προσφυγάκι μιλάει για τον ξεριζωμό του, για το πως ήρθε από τη Σμύρνη τυλιγμένο σαν μωρό και νοσταλγεί την πατρίδα του. Η θύμηση της είναι βαθιά χαραγμένη στο μάρμαρο του και δεν θα την ξεχάσει ποτέ.

Κάποια αγάλματα ζουν ακόμα στα χώματα που γεννήθηκαν, όπως η κόρη Φρασίκλεια που βρέθηκε πριν λίγα χρόνια στο Μαρκόπουλο Αττικής ενώ κάποια άλλα όπως η Θέμις νομίζει πως κατοικεί ακόμα στον Όλυμπο και ο Αντίνοος ευνοούμενος αυτοκράτορα που έρχεται από την Βιθυνία.

Συντελεστές:
Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Αιμιλία Υψηλάντη-Βαγγέλης Βογιατζής
Μουσική: Παντελής Θαλασσινός
Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου
Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Video-Προβολές: Κάρολος Πορφύρης
Ηχοληψία: Λέων Εσκενάζη
Διεύθυνση Παραγωγής: Άρτεμις Υψηλάντη-Ναπολέων
Βοηθός Παραγωγής: Πάνος Ιωαννίδης

Ηθοποιοί:
Θόδωρος Ιγνατιάδης, Μαρία Βλάχου, Μέμος Ρούσσος, Ανδρομάχη Μακρίδου, Έφη Σισμανίδου, Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου, Δημήτρης Νάστος

Διάρκεια: 70λεπτά

Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΡΓΩ

 

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΩΝΟΥ
Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
(χάρτης)

 

Μοιραστείτε το: