Παρασκευή, 08 Απριλίου 2022

«Νιώθω Αυτοπεποίθηση» πρόγραμμα για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών και των εφήβων

Άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο εξαιτίας ειδικών συνθηκών, όλα τα παιδιά που βρίσκονται κοντά στις ηλικίες της εφηβείας, έχουν δυσκολία να αποδεχτούν την εικόνα τους και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

 

Γι’ αυτό και έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι εξασφαλίσαμε για τα παιδιά της Π.Ε.Α.Ν.Δ., τη συμμετοχή στο ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νιώθω Αυτοπεποίθηση», που έχει δημιουργηθεί από το Εργαστήρι Θετικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, μέσω της μάρκας της, Dove. Το επιστημονικά τεκμηριωμένο αυτό πρόγραμμα έχει δύο στόχους:

  1. να συμβάλει στην αλλαγή συμπεριφορών, βοηθώντας παιδιά και εφήβους να υιοθετήσουν πρακτικές που βελτιώνουν την αυτοπεποίθηση, κυρίως ως προς την εμφάνιση και την εικόνα τους.
  2. να βοηθήσει παιδιά και εφήβους να αναπτύξουν στρατηγικές για να αντιστέκονται στην πίεση γύρω από την εμφάνισή τους, να αποφεύγουν τη σύγκριση, να αμφισβητούν ιδανικά εμφάνισης και να έχουν εμπιστοσύνη στο σώμα τους.

 

Η ανάγκη για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος προέκυψε από τη διαπίστωση ότι οι παράγοντες που διαμορφώνουν τα ιδανικά της εμφάνισης και επηρεάζουν την ιδέα που έχουν οι έφηβοι για την εξωτερική εικόνα τους είναι πολλοί και καθοριστικοί για την αυτοπεποίθησή τους. Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών, 1 στα 6 δηλώνει «απογοητευμένο» από την εξωτερική του εμφάνιση, το 17% ταυτίζονται με την αντίληψη «μισώ το σώμα μου» και σχεδόν 1 στα 3 δεν έχει ακριβή εικόνα για το βάρος του – αν είναι δηλαδή υπέρβαρο, λιπόσαρκο ή κανονικό. Επιπλέον, οι 9 στους 10 έφηβους χρησιμοποιούν συστηματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ανάδειξη της σημασίας της αυτοπεποίθησης, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως είναι η πίεση από το περιβάλλον και τα ιδανικά εμφάνισης, η παραποίηση/ επεξεργασία των εικόνων στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά μέσα, καθώς και η σημασία της διαφορετικότητας του καθενός. Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται είναι 11 & 16 ετών.

 

Την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος, για την εκπόνηση του οποίου έχει εργαστεί ομάδα ειδικών στο εξωτερικό, έχουν επιμεληθεί στην Ελλάδα οι Δρ. Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Δρ. Ειρήνη Καρακασίδου, Διδάσκουσα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

 

Με μεγάλη χαρά λοιπόν προγραμματίζουμε την διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος «Νιώθω Αυτοπεποίθηση» στα μέλη μας, την Κυριακή 15 Μαΐου και ώρες 16:00-17:00 (για τις ηλικίες 11-13) και 17:00–18:00 (για τις ηλικίες 14-16).

 

Την παρουσίαση, θα πραγματοποιήσει διαδικτυακά η Καθηγήτρια κ. Ειρήνη Καρακασίδου, Διδάσκουσα στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

 

Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στη γραμματεία της Π.Ε.Α.Ν.Δ. [email protected] μέχρι και τις 12/05/2022 αποστέλλοντας τα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, ηλικία παιδιού & mail για την σύνδεση.

 Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου (οικονομικά ενήμερα για το τρέχον έτος) και τα αδέρφια αυτών.

Μοιραστείτε το: