Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2020

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Η σημαντικότητα της εκπαίδευσης στη ρύθμιση του ΣΔ"

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΚΠΑ

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1,  είναι ένα χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα παγκοσμίως. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται 400 νέες διαγνώσεις νεανικού διαβήτη.

Η εκπαίδευση παιδιών με ΣΔΤ1 και των οικογενειών τους αποτελεί βασική παράμετρο στη θεραπευτική διαχείριση του νοσήματος. Μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν δείξει ότι η εκπαίδευση των παιδιών με ΣΔΤ1 και των γονέων τους συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, στη μειωμένη εμφάνιση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπλοκών από τη νόσο, στην ελαχιστοποίηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και κατ’ επέκταση στη μείωση του κόστους νοσηλείας με αποτέλεσμα βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΣΔΤ1.

Διανύοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας COVID-19, είναι απαραίτητο να αναζητούμε τρόπους μείωσης της έκθεσης στον κίνδυνο, αξιοποιώντας τη δυναμική της νέας τεχνολογίας rt-CGMγια τη βελτίωση της υγείας. Προς την κατεύθυνση αυτή δρά και η στοχευμένη εκπαίδευση των ασθενών που διευκολύνει και εξασφαλίζει την επίτευξη της ρύθμισης του ΣΔΤ1.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Παιδιατρικών Νοσηλευτικών Εφαρμογών, για την παροχή ποιοτικής και ασφαλούς φροντίδας δημιούργησε από το 2015 μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα εξειδίκευσης νοσηλευτών  στη φροντίδα  παιδιών με ΣΔΤ1 καθώς και πλήθος εκπαιδευτικών επιστημονικών εκδηλώσεων εστιασμένων στις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους όπως επιτάσσουν οι εξελίξεις του νοσήματος.

Το 2020 είναι αφιερωμένο διεθνώς στον Νοσηλευτή ως αναπόσπαστο μέλος της διεπιστημονικής ομάδας ΣΔ. Επίσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η Menarini Diagnostics σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Νοσηλευτικής διοργάνωσαν τη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Η σημαντικότητα της εκπαίδευσης στη ρύθμιση του ΣΔ".

 

Μοιραστείτε το: