Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018

Συναντήσεις με αρμόδιου Κρατικούς Φορείς

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2018-2019, η ΠΕΑΝΔ πραγματοποίησε μια σειρά ενεργειών με αρμόδιου κρατικούς φορείς προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΣΔΤ1.

 

Συγκεκριμένα η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 3/7/18 με την βουλευτή Α΄Πειραιώς κα. Ελένη Σταματάκη στην οποία κατατέθηκε σειρά θεμάτων που αφορούν τους Σχολικούς Νοσηλευτές, τα Διαβητολογικά ιατρεία, το Προνιακό Επίδομα και τους Ανασφάλιστους με ΣΔΤ1. Η συνάντηση κινήθηκε σε άκρως θετικό κλίμα με τη Βουλευτή να συμμερίζεται τις απόψεις μας, αναλαμβάνοντας σε προτεραιότητα τη διευθέτηση του θέματος των Σχολικών Νοσηλευτών.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 13/9/18 στο Υπουργείο Παιδείας με την Υφυπουργό κα. Μερόπη Τζούφη, με την οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που άπτονται των μαθητή με ΣΔΤ1. Τα θέματα αυτά ηταν α) Σχολικοί Νοσηλευτές: κάλυψη όλων των αιτήσεων, ωράριο εργασίας πχ. ολοήμερα σχολεία, επιμόρφωση αυτών στο ΣΔΤ1 και κάλυψη προνηπίων, β)Διατροφή μαθητών στα σχολεία και γ)Ενημέρωση σχολικών μονάδων για το ΣΔΤ1. Η κ.Τζούφη αφού έλαβε γνώση όλων τα θεμάτων, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία σε σχέση με των αριθμό των αιτήσεων που θα πιστωθούν από Σχολικό Νοσηλευτή και θα δοθεί προτεραιότητα στην πρώτη φάση σε μαθητές μικρής ηλικίας. Η ίδια επίσης τόνισε ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης Σχολικών Νοσηλευτών που πρόκειται να κάνουμε για 2η συνεχή χρονιά είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, και παρέχει σημαντικές γνώσεις στους σχολικούς νοσηλευτές, δεν μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο.

Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα με το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κο. Π. Κασσιανό, με τον οποίο έχουμε στενή επαφή και συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια που εγκρίθηκε η ένταξη του ΣΔΤ1 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για κάλυψη από Σχολικό Νοσηλευτή. Ο ίδιος, μας επεσήμανε ότι φέτος παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση του αριθμού αιτήσεων για ΕΒΠ και ΕΕΠ μέσα στους οποίους υπάγεται και ο Σχολικός Νοσηλευτής και θα προσπαθήσουν να δώσουν λύση κατά τη δεύτερη φάση στις αρχές Νοεμβρίου καλύπτοντας τα περισσότερα περιστατικά.

 

Η ΠΕΑΝΔ συλλέγοντας πανελλαδικά τα δεκάδες περιστατικά μαθητών με ΣΔΤ1 που παρέμειναν μετά την ολοκλήρωση της Α’ φάσης χωρίς Σχολικό Νοσηλευτή, προχώρησε σε αλλεπάλληλες οχλήσεις με τον Διευθυντή Ειδικής Αγωγής κ. Κασσιανό, ο οποίος τελικά δεσμεύτηκε ότι θα καλυφθούν ΟΛΕΣ οι αιτήσεις για Σχολικό Νοσηλευτή για όλα τα παιδιά στη Β’ Φάση, η οποία θα επισπευθεί τις επόμενες μέρες.


Επίσης αναφέρθηκε περιστατικό που μας καταγγέλθηκε από μητέρα 4χρονου παιδιού με ΣΔΤ1 από την περιοχή Καρατζά του Πόρου Τροιζηνίας καθώς δέχθηκε από την εκπαιδευτικό τόσο η ίδια όσο και το παιδί βίαιη λεκτική συμπεριφορά καθώς στο σχολείο δεν τοποθετήθηκε Σχολικός Νοσηλευτής. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της ανάκρισης και ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο θα πράξει τα δέοντα προκειμένου κανένα παιδί να μην ξανα υποστεί τέτοιες συμπεριφορές που το στιγματίζουν και του στερούν την εκπαίδευση.

 

Να είστε σίγουροι ότι δεν επαναπαυόμαστε και περιμένουμε το συντομότερο δυνατό την υλοποίηση και της Β’ Φάσης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε Σχολικούς Νοσηλευτές των παιδιών που έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Μοιραστείτε το: