Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. ξεκινά την έρευνα για το Διαβήτη τύπου 1!

 

Η έναρξη ιατρικής έρευνας για το διαβήτη τύπου 1 αποτελούσε ανέκαθεν για την Π.Ε.Α.Ν.Δ. όνειρο ζωής. Σήμερα, με τη συμβολή όλων σας, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και το ταξίδι της έρευνας επιτέλους ξεκινά!

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. πραγματοποίησε Εκδήλωση - Συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκε η έναρξη έρευνας για το διαβήτη τύπου 1 και παρεδόθησαν οι επιταγές, συνολικού ποσού 32.000 ευρώ, στους εκπροσώπους των δύο ερευνητικών προγραμμάτων για το διαβήτη τύπου 1 που επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν, κατόπιν αξιολόγησης των υποβληθεισών προτάσεων από την ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι το πρώτο Σωματείο στην Ελλάδα που αφιερώνει ένα τόσο μεγάλο ποσό στην έρευνα του διαβήτη τύπου 1, υλοποιώντας το μακροχρόνιο όραμά της να ανοίξει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της πάθησης.

 

 

Στην τόσο σημαντική αυτή στιγμή για το Σωματείο μας, αλλά και για όλο τον κόσμο του Διαβήτη, στην οποία μας έκανε την τιμή να παρευρεθεί και να απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας, η Πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ κ. Σοφία Μανέα μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το πώς η αλληλεγγύη, η σύμπνοια και η συντονισμένη δράση πολλών ανθρώπων κατόρθωσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, ευχαριστώντας όλους όσοι υιοθέτησαν το στόχο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί της για την επίτευξή του, ενώ ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ν.Δ., κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, διακεκριμένος Παιδίατρος-Ενδοκρινολόγος και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην αξία της ιατρικής έρευνας, ως απαραίτητης συνιστώσας για την εξέλιξη της επιστήμης.

 

 

Από την εκδήλωση δεν έλειπαν ασφαλώς οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι της Π.Ε.Α.Ν.Δ. σε αυτό το εγχείρημα, οι δικοί μας πλέον καλλιτέχνες κ. Γιώργος Θεοφάνους, κ. Μελίνα Ασλανίδου και κ. Θάνος Παπανικολάου, καθώς και ο κ. Ηλίας Μπενέτος εκπρόσωπος της Panic Records, που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό το στόχο της Π.Ε.Α.Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή και συμμάχησαν μαζί μας αφιλοκερδώς, προσφέροντάς μας το υπέροχο τραγούδι «Ζω τη ζωή».

Την έναρξη της έρευνας χαιρέτισαν επίσης η κα Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Προέδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, που τίμησε με την εμπιστοσύνη της την Π.Ε.Α.Ν.Δ. και έθεσε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων την καμπάνια «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι» υπό την αιγίδα τους.

Παρουσιάζοντας τους εκπροσώπους των ερευνητικών προγραμμάτων που επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν, κ. Νικόλα Νικολαΐδη και κ. Γεώργιο Στεργίου, η κ. Μανέα τους έδωσε το λόγο για να περιγράψουν την έρευνα που θα πραγματοποιήσουν, το σκοπό της και τα αποτελέσματα που αναμένουν και στη συνέχεια κάλεσε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα, για να παραδώσουν μαζί τις επιταγές, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της έρευνας.

 

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. βαδίζει σταθερά με το βλέμμα στο μέλλον, με την ελπίδα ότι η επιστήμη θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιτύχει την πολυπόθητη ίαση του διαβήτη τύπου 1 και το όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς διαβήτη θα γίνει πραγματικότητα. Η έναρξη της έρευνας για το διαβήτη τύπου 1 είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του στόχου μας. Πλέον, θα περιμένουμε όλοι εναγωνίως την ανακοίνωση των πρώτων αποτελέσματων των ερευνητικών προγραμμάτων που θα ξεκινήσουν, για τα οποία φυσικά θα σας ενημερώσουμε αμέσως.

 

Όλα ξεκίνησαν με ένα τραγούδι!

Η καμπάνια «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι!», που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021, έτος συμπλήρωσης 100 ετών από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, ως μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Π.Ε.Α.Ν.Δ. αφιερωμένη στην ιατρική έρευνα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, αφορά όλα τα παιδιά που νοσούν σήμερα ή θα νοσήσουν στο μέλλον από Διαβήτη τύπου 1. Όραμα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι η ανακάλυψη νέων επιστημονικών δεδομένων, που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες και γιατί όχι και την ίαση του διαβήτη τύπου 1.

Με την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων και ενεργειών και τη δημιουργία μίας διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω της οποίας μπορούσαν όλοι να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια, η σημαντική αυτή καμπάνια αποτέλεσε το όχημα για τη συγκέντρωση πόρων με στόχο τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή όλων των παιδιών με διαβήτη τύπου 1 προς το καλύτερο, προσφέροντάς μας τις πολυπόθητες απαντήσεις σε ένα πλήθος ζητημάτων που αφορούν στη διάγνωση, την πρόληψη των επιπλοκών και τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης.

Το τραγούδι «Ζω τη ζωή» δεν θα σταματήσει φυσικά να ακούγεται, καθώς τα παιδιά το έχουν ήδη αγαπήσει και οι καλλιτέχνες που το δημιούργησαν και όλοι μας οι συνεργάτες δηλώνουν ένθερμα πως θα συνεχίσουν να το στηρίζουν σε όλες μας τις δράσεις. Θα συνεχίσει λοιπόν να προβάλλεται με νέες ενέργειες που θα ανακοινωθούν στην πορεία του χρόνου, ώστε ο τόσο σημαντικός του σκοπός να μην ξεχαστεί.

 

Η Προκήρυξη του Διαγωνισμού

Συντονίζοντας τις δράσεις της, παράλληλα με την έναρξη της καμπάνιας, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. προκήρυξε στις 29 Νοεμβρίου 2021 διαγωνισμό για την επιχορήγηση προγράμματος με αντικείμενο την έρευνα στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, απευθυνόμενη σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες. Η Προκήρυξη αναρτήθηκε στο site της Π.Ε.Α.Ν.Δ. και απεστάλη στην Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, περιοδικό ΔΙΑΒΗΤΗΣ, στη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, στα ερευνητικά κέντρα Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών, Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, Ίδρυμα Φλέμινγκ, Δημόκριτος, Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, καθώς και στις σχολές Ιατρικής, Βιολογίας, Νοσηλευτικής των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Πάτρας και Λάρισας.

Η διάρκεια της έρευνας, όπως προσδιορίζεται στην Προκήρυξη, θα είναι ετήσια, με δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμη έτος, βάσει της ετήσιας έκθεσης που θα υποβάλλουν οι ερευνητές. Ο προϋπολογισμός της επιχορήγησης καθορίσθηκε στο ποσό των 30.000 ευρώ και, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα που τελικά συγκεντρώθηκαν από την πλατφόρμα κάλυψαν μόνο τμήμα του ποσού που είχε προϋπολογισθεί, η Π.Ε.Α.Ν.Δ. συμπλήρωσε το ποσό, αυξάνοντάς το μάλιστα στις 32.000 ευρώ, με πόρους από άλλες ενέργειες και δράσεις ώστε η έρευνα να ξεκινήσει κανονικά.

 

Τα δύο ερευνητικά προγράμματα που θα ξεκινήσουν

Η Π.Ε.Α.Ν.Δ., επιθυμώντας να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στην όλη διαδικασία, απευθύνθηκε σε ειδικούς ιατρούς, καταξιωμένους επιστήμονες στον τομέα του διαβήτη, εκ των οποίων συστάθηκε μία ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή για την κρίση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Η ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην Προκήρυξη της Π.Ε.Α.Ν.Δ. ήταν σημαντική και είχε ως αποτέλεσμα να λάβουμε 12 προτάσεις ερευνητικών προγραμμάτων, εκ των οποίων η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης επέλεξε τελικά να χρηματοδοτηθούν όχι ένα, αλλά δύο προγράμματα, τα οποία πληρούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις προδιαγραφές και τα κριτήρια που είχαν τεθεί στην Προκήρυξη. Τα δύο αυτά προγράμματα είναι του κ. Νικόλα Νικολαΐδη, από τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», και του Καθηγητή Παθολογίας κ. Γεώργιου Στεργίου, από το Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Η έρευνα του κ. Νικολαΐδη, που επιχορηγείται με το ποσό των 21.000 ευρώ, έχει τίτλο «Πρωτεομική ανάλυση δακρύων σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συσχέτιση με το επίπεδο γνωστικών λειτουργιών» και αποσκοπεί στον εντοπισμό βιοδεικτών που θα επιτρέπουν τον πρώιμο εντοπισμό του κινδύνου έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών σε ασθενείς με ΣΔτ1 κατά την αρχική διάγνωση, προκειμένου να βελτιωθεί η παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ασθενών αυτών.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του κ. Στεργίου, που θα στηριχθεί με το ποσό των 11.000 ευρώ, έχει τίτλο «Ημερήσια μεταβλητότητα γλυκόζης και συσχέτιση με την ημερήσια διακύμανση αρτηριακής πίεσης και την ασυμπτωματική βλάβη οργάνων-στόχων σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1» και αποσκοπεί στον εντοπισμό ενός υποπληθυσμού ασθενών με ΣΔτ1 που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων-στόχων. Η ανεύρεση του υποπληθυσμού αυτού ασθενών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό αποτελεσματικότερων στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης.

 

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μας και υποστήριξαν το σκοπό της καμπάνιας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους μαζί μας και προσφέροντας έστω και ένα ευρώ σε τόσο δύσκολους καιρούς. Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς τους δημιουργούς του τραγουδιού που προώθησαν με κάθε τρόπο το σκοπό της καμπάνιας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1, καθώς και την Panik Records για την όλη στήριξή της, αλλά και την προσφορά των εσόδων από τις ακροάσεις του τραγουδιού, που ανήλθαν σε 280€, στο σκοπό μας. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε ασφαλώς και στους χορηγούς μας Coffee Berry και Novo Nordisk Hellas και τον υποστηρικτή BIOAXIS Healthcare DIABETES, για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας και την πολύτιμη συμμετοχή τους στην υλοποίηση της καμπάνιας, στο Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για την αιγίδα και τη σημαντική στήριξή τους στο έργο μας, και φυσικά στο «Μαζί για το Παιδί» για το σχεδιασμό και τη φιλοξενία της πλατφόρμας της καμπάνιας. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ οφείλουμε επίσης στη σύμβουλο επικοινωνίας μας κ. Ευαγγελία Ματθαίου, που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και επιμελήθηκε την τόσο σημαντική για εμάς αυτή καμπάνια. Κάνοντας πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει», η  γενναιοδωρία όλων σας μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας και σας είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

 

Μοιραστείτε το: