Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Η ΠΕΑΝΔ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ

 

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το διήμερο ενημερωτικό συνέδριο της ΠΕΑΝΔ για το διαβήτη, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 26-28 Μαΐου 2018 στην Κέρκυρα. Περίπου 160 άτομα από την Αθήνα, έφτασαν στο νησί αεροπορικώς και οδικώς και αρκετές δεκάδες κόσμου από την τοπική κοινωνία και τις γύρω περιοχές, έδωσαν το παρόν στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Divani Corfu Palace Hotel, όπου ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν εκτενώς για τις επιστημονικές εξελίξεις, τη σωστή διαχείριση, τη διατροφή, την άσκηση και τη μείωση των επιπλοκών της νόσου.

 

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε στην κεντρική Πλατεία της Κέρκυρας (Πλατεία Λιστόν) η προσυνεδριακή δράση της ΠΕΑΝΔ, «Αναμετρήσου με το Διαβήτη». Δεκάδες περαστικοί, επισκέφθηκαν το περίπτερο που είχε στηθεί, με σκοπό να ενημερωθούν για το Διαβήτη από έμπειρους ιατρούς, που παρείχαν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, ενώ επιπλέον εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών δειγμάτισαν τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη που διευκολύνουν και παρέχουν ασφάλεια στην ορθή διαχείριση των ατόμων με Διαβήτη. Η δράση διήρκεσε μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, εξασφαλίζοντας σε δεκάδες επισκέπτες χρήσιμες πληροφορίες για το Διαβήτη, πολλοί από τους οποίους κατευθύνθηκαν εν συνεχεία στο ξενοδοχείο Divani Corfu Palace για το Συνέδριο.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ, κ. Σοφία Μανέα, που καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και έδωσε τη σκυτάλη στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας που τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο, τον Πανοσολογιότατο εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριο, τον Αντιδήμαρχο Κέρκυρας, κ. Κορακιανίτη, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κερκύρας, κ. Μ. Γονίδη- Δραζίνου, τον Παθολόγο – Διαβητολόγο κ. Θ. Μιχαλόπουλο και τον Ομ. Καθηγητή Παιδιατρικής και Επίτιμο Πρόεδρο της ΠΕΑΝΔ, κ. Χρ. Μπαρτσόκα, οι οποίοι με τη σειρά τους απηύθυναν χαιρετισμούς.

Η θεματολογία του Σαββάτου κάλυψε και τους δύο τύπους διαβήτη, με ομιλητές τον κ. Χρ. Μπαρτσόκα, που μίλησε για τον Διαβήτη Τύπου 1 στα παιδιά, τον κ. Θ. Μιχαλόπουλο για τον Διαβήτη Τύπου 2 στα παιδιά και τους ενήλικες, την κ. Μ. Καριπίδου, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για τις διατροφικές επιλογές των διαβητικών, την κ. Τζίβα, γυμνάστρια, σχολική σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Ιονίων Νήσων για τον ρόλο της άσκησης και τέλος τον κ. Βασιλάκη, αθλητή με ΣΔτ1, ο οποίος συγκίνησε το ακροατήριο μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία: την αρμονική συνύπαρξη με το διαβήτη παράλληλα με μια επιτυχημένη αθλητική καριέρα.

Η βραδιά έκλεισε με πλούσιο δείπνο, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε παραδοσιακά εδέσματα και ποτά του νησιού και ζωντανή μουσική με κερκυραϊκές νότες από συγκρότημα κανταδόρων.

Το πρωί της Κυριακής οι συμμετέχοντες του συνεδρίου από την Αθήνα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν με πούλμαν και τοπικούς ξεναγούς, στα αξιοθέατα και τα σημαντικά σημεία της όμορφης Κέρκυρας. Σταθμοί της σύντομης εκδρομής το ιστορικό Αχίλλειο, πάλαι ποτέ θερινή κατοικία της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας και του Αυτοκράτορος Κάιζερ της Γερμανίας, η Παλαιοκαστρίτσα και η Bella Vista, ενώ ακολούθησε μεσημεριανό γεύμα στο εστιατόριο “Castelino” στους Λάκωνες απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα του νησιού και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας το συνεδριακό κομμάτι, που αφορούσε αμιγώς το Διαβήτη Τύπου 1 άνοιξε με την κ. Χρ.Τσιώλη, Παιδίατρο – Διαβητολόγο, που μίλησε για αντλίες ινσουλίνης, αισθητήρες και συνεχή καταγραφή. Στη συνέχεια, ο κ. Ι. Βασιλάκης, Παιδίατρος – Παιδοενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος μίλησε για το τεχνητό πάγκρεας, ο κ. Στ. Τίγκας, Επικ. Καθηγητής Ενδοκρινολογίας για τον θυρεοειδή και τα αυτοάνοσα νοσήματα στο Σακχαρώδη Διαβήτη, η κ. Α.Νικήτα, ψυχολόγος υγείας – ψυχοθεραπεύτρια για την ψυχολογία του παιδιού με ΣΔτ1 και τον ρόλο του σχολείου και της οικογένειας και το ζεύγος Ξαγοράρη, γονείς νεοδιαγνωσμένου παιδιού για τη δική τους βιωματική προσέγγιση και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Η. Μυγδάλη, Παθολόγος-Διαβητολόγος, για τις εξελίξεις σχετικά με τη γονιδιακή θεραπεία και τη μεταμόσχευση νησιδίων.

Το συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με μια ιδιαίτερα συγκινητική και παράλληλα ευχάριστη έκπληξη για τους συμμετέχοντες: Όλα τα παιδιά με ΣΔτ1 που συμμετείχαν στο Συνέδριο χάρισαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΝΔ, ένα μεγάλο κολάζ, που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ενώ απασχολούνταν δημιουργικά από ομάδα έμπειρων διασκεδαστών. Το κολάζ που έφτανε τα 2,5 μέτρα σχημάτιζε με ανάγλυφες δημιουργίες τα αρχικά του συλλόγου και περιελάμβανε πολλές ζωγραφιές και φράσεις που δημιούργησαν τα παιδιά αυτό το διήμερο, τα οποία γέμισαν χαρά και πολλούς νέους φίλους. Το φινάλε του διημέρου έγινε με το μήνυμα της ΠΕΑΝΔ: «Πιστεύουμε, Ελπίζουμε, Αγωνιζόμαστε, Νικάμε το Διαβήτη» που φώναξαν δυνατά όλοι οι συμμετέχοντες.

Τη Δευτέρα όσοι συμμετέχοντες επιθυμούσαν, «εκμεταλλεύτηκαν» τις τελευταίες ώρες στο νησί και πριν από το ταξίδι της επιστροφής χάρηκαν τη βόλτα τους στο κέντρο της Κέρκυρας.

Συνοψίζοντας, διοργανωτές, συμμετέχοντες και χορηγοί αλλά και οι πολίτες που παρακολούθησαν τις συνεδριακές και προσυνεδριακές δράσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν αλλά και να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από τον διαβήτη σε ένα ιδανικό περιβάλλον, όπως αυτό της πόλης της Κέρκυρας.

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Η ΠΕΑΝΔ μετά τη λήξη εργασιών του διημέρου ενημερωτικού συνεδρίου της στην Κέρκυρα ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες και όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία του. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τους χρυσούς χορηγούς: τις εταιρείες Abbott, Ascensia, Roche, την χορηγό εταιρεία Medtronic, τους υποστηρικτές: εταιρείες Novo Nordisk, Lilly, Menarini, Parapharm, Podia, Ήλιος, τους χορηγούς επικοινωνίας: Corfuland, Corfu TV, Κύμα fm, On the Spot, Pop fm, Ρυθμός 997, Star fm, διαφημιστική NMS και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Δήμο Κέρκυρας και τον Ιατρικό Σύλλογο Κερκύρας για την αιγίδα τους και την έμπρακτη στήριξή τους.

 

 

Μοιραστείτε το: