Η κατασκήνωση της ΠΕΑΝΔ, μια εμπειρία 29 χρόνων

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η κατασκήνωση της ΠΕΑΝΔ, μια εμπειρία 29 χρόνων

Για 29η συνεχή χρονιά η ΠΕΑΝΔ χάρισε αξέχαστες στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς στα παιδιά με Νεανικό Διαβήτη, στο πλαίσιο του θεσμού της καλοκαιρινής κατασκήνωσης της. Στη θεματική κατασκήνωση «The Ranch” στο Σοφικό Κορινθίας φιλοξενήθηκαν το διάστημα από τις 30 Ιουνίου έως τις 24 Ιουλίου 2019, 87 παιδιά με Νεανικό Διαβήτη, νεοδιαγνωσμένα και μη, ηλικίας 6-16 ετών, που κατέφθασαν απο κάθε σημείο της Ελλάδας, για να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

 

Η κοινότητα του ΤΕΝΕΣΣΙ, που έγινε το σπίτι της ΠΕΑΝΔ, άφησε το δικό της χαρακτήρα ξεχωρίζοντας μέσα από την παρουσία της στα ατομική και ομαδικά παιχνίδια, τα αθλήματα, τα μοναδικά και χαρακτηριστικά συνθήματα, καθώς και τις παρουσιάσεις-χορογραφίες και σκετς στα μουσικοχορευτικά δρώμενα.

 

Ταυτόχρονα όσον αφορά το ζωτικής σημασίας εκπαιδευτικό πλαίσιο του προγράμματος, κατά την περίοδο της διαμονής των κατασκηνωτών πραγματοποιήθηκαν απο τα εξειδικευμένα στελέχη εκπαιδευτικά πρακτικά μαθήματα καθώς και ομαδικές βιωματικές συζητήσεις που στόχο είχαν την εκμάθηση των συμμετεχόντων και την απομυθοποίηση σε πληθώρα ζητημάτων που αφορούν τη σωστή διαχείριση του Διαβήτη. Τα παιδιά εξέφρασαν πολλά ερωτήματα που αφορούσαν την καθημερινότητα και το μέλλον τους σε οτι αφορά το Διαβήτη και αναδείχθηκε η ανάγκη για συχνότερη επαφή με συνομήλικους πάσχοντες, καθώς μεταξύ τους απελευθερώνονται και αφουγκράζονται τους ίδιους προβληματισμούς. Επιπλέον τα παιδιά επεσήμαναν  τη σπουδαιότητα για μετάδοση  των γνώσεων που έλαβαν απο το κατασκηνωτικό πρόγραμμα στους ίδιους του γονείς τους καθώς πολλά απο αυτά που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κατασκήνωση δεν τα γνώριζαν ή ηταν καθοριστικά για την ρύθμιση τους.

 

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο είναι κοινό με το συνολικό πρόγραμμα της κατασκήνωσης, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά με Διαβήτη να συμμετέχουν ισάξια και αρμονικά σε όλο το πρόγραμμα όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά, να μοιράζονται κοινές επιθυμίες κ ενδιαφέροντα, χωρίς να διαφοροποιούνται ή να στιγματίζονται, ενώ παράλληλα μέσα απο το πλαίσιο της ομάδας ενδυναμώνονται ψυχολογικά, εκπαιδεύονται στη διαχείριση του Διαβήτη και γίνονται οι “ιατροί” του εαυτού τους. Τα οφέλη δεν είναι ομως μόνο για τα ίδια τα παιδιά αλλά αγγίζουν σε πολλαπλάσιο βαθμό και τους γονείς τους καθώς διαπιστώνουν ποιο χαρούμενα παιδιά, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πλέον ποιο ισχυρά σε επίπεδο γνώσης κ φροντίδας του Διαβήτη τους.

 

Φεύγοντας από την κατασκήνωση τα παιδιά αποκόμισαν πολλές εμπειρίες, ακόμη περισσότερες φιλίες, εκπαιδεύτηκαν άρτια στο θέμα του διαβήτη και τελικά αποκτώντας μεγαλύτερο θάρρος δεν δίσταζαν να μιλήσουν γι’ αυτόν, να φανερώσουν την αντλία ή το σένσορα καταγραφής, να κάνουν μετρήσεις και ινσουλίνη μπροστά σε χιλιάδες άλλα μάτια παιδιών και ενηλίκων.

 

Το πρόγραμμα στελέχωσαν οι νοσηλεύτριες κ. Σταυρούλα Σέγκλια, κ. Εύη Νάτσικα, κ. Υρώ Βοροκλινιώτη και κ. Μαρία Γαλανάκη που ανέλαβαν την 24ωρη παρακολούθηση των παιδιών, η Αντιπρόεδρος κ. Δήμητρα Αναστασοπούλου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μελίνα Κανακάρη, κ. Αιμιλία Δραμεσιώτη, οι ομαδάρχες κ. Φώτης Μάντζος, κ. Ηλιοστάλακτη Δημητροπούλου ενώ καθοριστικής και ύψιστης σημασίας ηταν η συμβολή κ συμμετοχή της Προέδρους της ΠΕΑΝΔ κ. Σοφίας Μανέα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν σε όλους τους παραπάνω, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων το πρόγραμμα διεξήχθη με επιτυχία.

 

 

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τις εταιρείες Abbott και Menarini για την προϊοντική χορηγία σε αναλώσιμα υλικά διαβήτη και ιδιαίτερα την εταιρεία ASCENSIA που στήριξε οικονομικά το θεσμό και επιπλέον μέσω του προγράμματος επιβράβευσης «Contour Next WIN», έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, να συμμετέχουν στο εξειδικευμένο αυτό πρόγραμμα που πραγματοποιεί η ΠΕΑΝΔ με πολύ αγάπη και γνώση απο το 1991.

 

 

Μοιραστείτε το: