Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023

40 χρόνια Π.Ε.Α.Ν.Δ., 40 χρόνια γεμάτα αγάπη για τα παιδιά με ΣΔτ1

 

Στην Ελλάδα, περισσότερα από 150 παιδιά ετησίως διαγιγνώσκονται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, αριθμός που φαίνεται να αυξάνει συνεχώς, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των διαγνωσμένων παιδιών και εφήβων κάθε χρόνο υπερβαίνει το 1,1 εκατομμύριο.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) αρχές Μαρτίου συμπλήρωσε 40 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς και διοργάνωσε το Σάββατο 1η Απριλίου επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στα μέλη της, τα παιδιά με ΣΔτ1 και τις οικογένειές τους, στους συνεργάτες και τους φίλους της, που όλα αυτά τα χρόνια την τιμούν με την εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και την αμέριστη υποστήριξή τους.

«Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών τους, υλοποιώντας μια σειρά καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ώστε να βιώνουν μία καθημερινότητα χωρίς διακρίσεις και να μπορούν να οραματίζονται με αισιοδοξία το μέλλον τους. Όλες μας οι ενέργειες και δράσεις έχουν έναν σκοπό: να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα παιδιά με ΣΔτ1 και τις οικογένειές τους σε κάθε τους βήμα, σε κάθε τους όνειρο, σε κάθε τους ανάγκη, σε κάθε τους δυσκολία. Το ταξίδι αυτό είναι γεμάτο «συμμαχίες», συνεργασίες, φιλίες και κυρίως πολλή αγάπη» δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η πρόεδρος της Ένωσης κ. Σοφία Μανέα.

«Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αμέριστη βοήθεια όλων των φίλων, ιατρών και συνεργατών της ΠΕΑΝΔ που προσφέρουν τις πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις και το χρόνο τους σε όλες μας τις δράσεις και ενέργειες, αλλά και στην καθημερινή λειτουργία μας. Η ΠΕΑΝΔ είναι υπερήφανη για τους κορυφαίους επιστημονικούς συνεργάτες της, που συμβάλλουν καίρια στην υλοποίηση του έργου της. Συνεργαζόμαστε με έγκριτους επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες που απαρτίζουν την ομάδα διαχείρισης του διαβήτη, παιδοδιαβητολόγους, ψυχολόγους, διατροφολόγους, νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν συμβάλει και συνεχίζουν να συμβάλλουν ανιδιοτελώς τόσο στην εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού όσο και  στην υλοποίηση και διαχείριση προγραμμάτων για τα μέλη μας όπως τα βιωματικά σεμινάρια» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Μανέα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ, διακεκριμένος Παιδίατρος-Ενδοκρινολόγος και ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε ολοκληρωτικά τη ζωή του στα παιδιά με διαβήτη, εξήγησε πώς ξεκίνησαν όλα, ποιες ανάγκες οδήγησαν στην ίδρυση του Σωματείου, ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξής του και ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που έφερε στη ζωή των παιδιών με διαβήτη.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε μεταξύ άλλων την παρουσίαση του σημαντικού έργου της Π.Ε.Α.Ν.Δ., τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών όλων των ηλικιών με πλήθος παιδικών δραστηριοτήτων και happenings, πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου, την υψίφωνο κ. Δέσποινα Μανέα και τον πιανίστα κ. Αλέξανδρο Φαρή και, τέλος, ένα πάρτι με DJ για μικρούς και μεγάλους.

*Η Π.Ε.Α.Ν.Δ. από το 1983 έτος ίδρυσής της έως σήμερα, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο τα παιδιά και τους νέους με διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα με τη στήριξη των παιδιών με ΣΔτ1 και των οικογενειών τους, η ΠΕΑΝΔ έχει δεσμευθεί να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κάνει το όραμα αυτό πραγματικότητα. Η αρχή σε αυτό το σημαντικό ταξίδι, το ταξίδι στην έρευνα, έγινε το 2022 με την καμπάνια «Ζω τη ζωή μ’ ένα τραγούδι», με τα έσοδα της οποίας χρηματοδοτήθηκε η έναρξη δύο ερευνητικών προγραμμάτων για το ΣΔτ1, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται.

Με σταθερούς συμπαραστάτες τους πολύτιμους συνεργάτες και φίλους της, η ΠΕΑΝΔ έχει στο ενεργητικό της πλήθος δράσεων και ενεργειών: εκπαιδευτικές ημερίδες, ενημερωτικές εκδηλώσεις, παροχές, κατασκηνώσεις, την καταπληκτική θεατρική παράσταση και το βιβλίο «Η Ρένια και ο Διαβήτης που δεν έκανε κύκλους» που δημιούργησε η κ. Κάρμεν Ρουγγέρη για τα παιδιά με ΣΔτ1, το υπέροχο τραγούδι «Ζω τη Ζωή» από την Panik Records, τον Γιώργο Θεοφάνους, τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Θάνο Παπανικολάου, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ζω τη Ζωή με ένα τραγούδι», το πρώτο συλλεκτικό κόσμημα-μια καραμέλα με πρέσβειρά του τη δημοσιογράφο κ. Ελένη Τσολάκη, ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο συνταγών για το διαβήτη τύπου 1 που έλειπε από την αγορά, με επιστημονική τεκμηρίωση από τη διατροφολόγο κ. Μελίνα Καρυπίδου και την ομάδα συνεργατών της, ένα όμορφο συλλεκτικό κόσμημα και πολλές άλλες συνεργασίες.

Οι καμπάνιες της ΠΕΑΝΔ είναι αφιερωμένες σε ένα σημαντικό σκοπό, προς όφελος των παιδιών με ΣΔτ1: Με τα έσοδα της καμπάνιας «Ζω τη Ζωή με ένα τραγούδι» χρηματοδοτήθηκε η έναρξη δύο ερευνητικών προγραμμάτων για τη νόσο, ενώ η καμπάνια «Η δύναμη του κύκλου μας» είναι αφιερωμένη στο μακροχρόνιο όραμα του Σωματείου για τη δημιουργία ενός Πολυχώρου, που θα αποτελεί το πρώτο σημείο αναφοράς των οικογενειών για το ΣΔτ1.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ΠΕΑΝΔ είναι μέλος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» η οποία έχει βραβευθεί με αργυρό μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών για την πολύτιμη προσφορά των σωματείων της στο κοινωνικό σύνολο.

 

Την εκδήλωση στήριξαν οι χορηγοί: HEMOGLOBE, MENARINI Diagnostics, COCA-COLA 3E και ΖΩΓΡΑΦΟΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε Θερμά!!

Μοιραστείτε το: