Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021

Εμβολιασμός των παιδιών έναντι της COVID-19

 

Από την αρχή της πανδημίας, η παρηγοριά των γονιών ήταν ότι ο SARS-CoV-2 προκαλούσε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα στα παιδιά. Ωστόσο, στην πορεία της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, πολλά παιδιά μετά τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, κάποια από αυτά δυστυχώς πέθαναν, ενώ πάρα πολλά άλλα ταλαιπωρήθηκαν από την long COVID-19, τα συμπτώματα της οποίας επέμειναν για μήνες.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν και εκείνα από τον κορωνοϊό, οπωσδήποτε σε μικρότερο βαθμό από τους ενήλικες, αλλά μπορούν να προσβληθούν, να αρρωστήσουν και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας, αφού έλαβε υπόψη της όλα τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, συνέστησε τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη - Π.Ε.Α.Ν.Δ. θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων απευθύνθηκε στην κυρία Ανδριανή Βαζαίου, έγκριτη παιδίατρο, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι πτυχές του ζητήματος.

 

Ασφαλή και αποτελεσματικά

Όπως αναφέρει η κα. Ανδριανή Βαζαίου, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα εμβόλια έναντι της COVID-19 έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά καθώς η μελέτη τους είναι η πιο ενδελεχής στην ιστορία της ιατρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν χορηγηθεί πάνω από 4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μόνο στις ΗΠΑ με βάση τα δεδομένα του Center of Disease Control (CDC) έχουν εμβολιαστεί περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως 17 ετών .

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι τόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων FDA όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μελετούν σε βάθος κάθε φαρμακευτικό προϊόν προτού εγκρίνουν τη διάθεσή του, όπως και στη χώρα μας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχει δοθεί σύσταση εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, σε δύο δόσεις με διαφορά 3 εβδομάδων.

Σύντομα οι εταιρείες Moderna και Johnson & Johnson θα καταθέσουν αντίστοιχες αιτήσεις μετά την ολοκλήρωση των κλινικών μελετών τους, ενώ η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης τον Σεπτέμβριο για παιδιά ηλικίας 2 έως 11 ετών.

Πιθανές παρενέργειες

Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι παρόμοιες σε παιδιά και ενήλικες. Το παιδί μετά τον εμβολιασμό μπορεί να νιώσει πόνο στο σημείο της ένεσης και να αισθάνεται πιο κουρασμένο από το συνηθισμένο. Πονοκέφαλος, πονόλαιμος, πόνος στους μύες ή τις αρθρώσεις, ακόμη και χαμηλός πυρετός ή ρίγη περιλαμβάνονται στις ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες είναι συνήθως προσωρινές και υποχωρούν μέσα σε 48 ώρες.

Αλλεργίες

Τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο Pfizer εάν έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε οποιοδήποτε συστατικό (όπως η πολυαιθυλενογλυκόλη) του εμβολίου. Οι αλλεργίες στα συστατικά του εμβολίου είναι σπάνιες. Το εμβόλιο δεν περιέχει αυγά, συντηρητικά ή λάτεξ. Εάν έχετε αμφιβολίες ή δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με τον παιδίατρό σας πριν εμβολιάσετε το παιδί σας.

Αν το παιδί έχει σοβαρές αλλεργίες σε οτιδήποτε άλλο (φάρμακα, τροφές, μέλισσες), το παιδί θα πρέπει να παραμείνει στον χώρο του εμβολιασμού μετά την ένεση για 30 λεπτά, αντί για 15 λεπτά που συνιστάται να περιμένει ο γενικός πληθυσμός.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει να δώσουν πριν το εμβολιασμό κάποιο αναλγητικό στο παιδί για να αποφύγουν τις παρενέργειες. Η κα. Βαζαίου λέει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί ακόμα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αν το παιδί εμφανίσει μετά τον εμβολιασμό πυρετό ή πόνο στο σώμα, τότε μπορεί να δοθεί ένα ήπιο αναλγητικό ή αντιπυρετικό.

Έχουν χρησιμοποιηθεί τα εμβόλια mRNA στο παρελθόν;

Τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA. Το "m" σημαίνει αγγελιοφόρος, δηλαδή το mRNA είναι σαν ένα σύνολο οδηγιών. Ένα παραδοσιακό εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα εξασθενημένο ή αδρανοποιημένο μικρόβιο ή ιό για να προκαλέσει μια ανοσολογική απάντηση στο σώμα μας. Τα εμβόλια mRNA δεν περιέχουν ιό, αλλά έχουν μια σειρά οδηγιών για να διδάξουν στα κύτταρά μας πώς να φτιάχνουν μια πρωτεΐνη που θα ενεργοποιήσει την ανοσοαπόκριση για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα στον ιό.

Παρόλο που η τεχνολογία mRNA έχει μελετηθεί για περίπου 15 χρόνια, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε εμβόλιο. Μελετάται επίσης για τη θεραπεία του καρκίνου, της μυϊκής δυστροφίας και άλλων ασθενειών και πιθανότατα στο μέλλον τα περισσότερα εμβόλια θα είναι mRNA.

Οι γονείς εκφράζουν ανησυχίες για το αν το εμβόλιο θα μπορούσε να επηρεάσει την εφηβεία ή τη γονιμότητα, αλλά δεν υπάρχει βιολογικά καμία εύλογη εξήγηση γι αυτό και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μόριο των εμβολίων mRNA καταστρέφεται μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του και αποβάλλεται από το σώμα.

Επίσης, ένας εύλογος προβληματισμός των γονιών είναι: «Δεδομένου του χαμηλού κινδύνου Covid στα παιδιά, γιατί να μην περιμένω περισσότερα δεδομένα για να εμβολιάσω το παιδί μου;».

Πράγματι, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από την COVID-19, αλλά εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Τον περασμένο χειμώνα, οι γιατροί ανέφεραν έναν αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Πολυσυστηματικό Yπερφλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C), μια κατάσταση που φαίνεται ότι συνδέεται με την COVID-19 και μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των οργάνων του γαστρεντερικού συστήματος. Πρόκειται για  ένα καινούργιο σύνδρομο, το οποίο είναι παρόμοιο κλινικά με τη νόσο του Kawasaki.

Παράλληλα, είναι αρκετά τα περιστατικά της long-COVID-19 σε παιδιά και έφηβους. Πρόκειται για ένα μεταλοιμώδες σύνδρομο μετά από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και το οποίο μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 12 εβδομάδες με συμπτώματα κόπωσης, έλλειψης συγκέντρωσης, υπνηλίας, κ.α.

Διαβήτης τύπου 1 και εμβόλια

Παρόλο που είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από τον ιό, η ίδια η φροντίδα του διαβήτη μπορεί να γίνει πιο περίπλοκη μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό και τη νόσηση με COVID-19.

Λόγω πιθανών ήπιων συμπτωμάτων μετά το εμβόλιο, είναι σημαντικό τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να είναι σε εγρήγορση για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

Ενδέχεται να υπάρχει μικρή αύξηση των τιμών του σακχάρου ιδίως σε περίπτωση που εμφανισθεί πυρετός . Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων παιδιών με διαβήτη που εμβολιάσθηκαν δεν αναφέρονται ιδιαίτερες μεταβολές στις τιμές του σακχάρου.

Τα ήπια συμπτώματα που μπορεί να βιώσει το παιδί μετά το εμβόλιο διαχειρίζονται πολύ πιο εύκολα από το ενδεχόμενο να νοσήσει από COVID-19.

Γίνεται σαφές ότι το εμβόλιο έναντι της COVID-19 περιορίζει την πιθανότητα μόλυνσης και νόσησης από κορωνοϊό και κατά συνέπεια προστατεύει τα παιδιά από τις πιθανές επιπλοκές της λοίμωξης, καταλήγουν η κυρία Ανδριανή Βαζαίου και η πρόεδρος της Π.Ε.Α.Ν.Δ. κυρία Σοφία Μανέα, σημειώνοντας τη γενικότερη αξία των εμβολιασμών στην υγεία των παιδιών.

Μοιραστείτε το: