Διαβήτης και φροντίδα για τα πόδια

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012

Διαβήτης και φροντίδα για τα πόδια


Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει την κυκλοφορία και την αίσθηση στα πόδια. Η συνειδητοποίηση αλλαγών στη θερμοκρασία, ο πόνος και η αφή μπορεί να είναι μειωμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στα πόδια, χωρίς να γίνουν αντιληπτά. Με φροντίδα, προσοχή και συχνούς ελέγχους από προσοντούχους ποδίατρους πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορεί να αποφευχθούν. Δεν παρουσιάζουν όλοι τα προβλήματα αυτά, αλλά όλοι οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες φροντίδας για τα πόδια. Επίσης, η διατήρηση της σταθερότητας της τιμής του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ σημαντική, όπως και η αποφυγή του καπνίσματος.

  • Επιθεωρήστε τα πόδια σας καθημερινά

Κοιτάξτε ειδικά μεταξύ των δακτύλων σας και γύρω από τις φτέρνες. Εάν δεν βλέπετε καλά, ή δεν μπορείτε να σκύψετε, χρησιμοποιήστε καθρέφτη ή ζητήστε από κάποιο φίλο ή συγγενή να σας βοηθήσει.
Προσοχή σε τυχόν κόκκινα σημάδια σε οποιοδήποτε μέρος του πέλματος ή του ποδιού. Πέστε στον ποδίατρο σας ή τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές στα πόδια σας.

  • Υποδήματα

Η σόλα των παπουτσιών σας πρέπει να είναι αρκετά χοντρή ώστε να προστατεύει τα πόδια σας.
Προσέξτε το βάθος και το πλάτος των παπουτσιών σας και δώστε άνεση κυρίως στα δάκτυλα.
Επειδή η αίσθηση του πόνου ή του τραύματος μπορεί να είναι μειωμένη, πρέπει να ελέγχετε το εσωτερικό των παπουτσιών σας για οποιεσδήποτε τραχιές ραφές, σχισμένη εσωτερικά σόλα ή μικρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν αμυχές στο δέρμα.
Βεβαιωθείτε ότι τα πέλματα στα παπούτσια σας είναι σωστά βαλμένα και ότι δεν πιέζουν ή τρίβουν οποιοδήποτε μέρος του ποδιού σας.
Οι παντόφλες δεν δίνουν καμία υποστήριξη ή προστασία. Εάν έχετε οποιαδήποτε απώλεια αίσθησης στα πόδια σας, προσπαθήστε να αποφύγετε τα σάνταλα, δεδομένου ότι δεν παρέχουν καμία προστασία.
Πάντοτε να φοράτε παπούτσια όταν περπατάτε. Η μειωμένη αίσθηση στα πόδια μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα από τις ζεστές βεράντες και την άμμο το καλοκαίρι.

  • Δώστε προσοχή στην υγιεινή

Πλένετε τα πόδια καθημερινά με χλιαρό νερό και μαλακό σαπούνι.
Στεγνώστε τα καλά, ειδικά μεταξύ των δακτύλων.

  • Φροντίστε το ξηρό δέρμα

Η ξηρότητα είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε με καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος με κατάλληλη για τον διαβήτη ενυδατική, αντισηπτική κρέμα, όχι ενδιάμεσα στα δάκτυλα.
Για κάλλους και σκληρό δέρμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρόπετρα, όμως πρέπει να συμβουλευτείτε τον ποδίατρο σας που θα σας δείξει τον καλύτερο τρόπο για να το κάνετε.
Μην κόβετε τους κάλλους σας μόνοι σας ή να βάζετε έμπλαστρα.


  • Κοιτάξτε για υγρό δέρμα

Αυτό παρουσιάζετε συνήθως μεταξύ των δακτύλων και μπορεί να προκαλέσει μύκητες. Εάν αυτό συμβεί, ο ποδίατρος μπορεί να σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

  • Περιποίηση νυχιών

Αν τα νύχια σας δεν σας προκαλούν προβλήματα, κόψτε τα μετά το μπάνιο όταν είναι μαλακά. Να θυμάστε να τα κόβετε ίσια και όχι πολύ κοντά. Μπορείτε να τα λιμάρετε αν σας είναι πιο εύκολο.

  • Αντιμετώπιση εκδορών / τραυματισμών

Οποιαδήποτε κοψίματα ή γδαρσίματα πρέπει να καλύπτονται με καθαρή γάζα ή επίδεσμο αφού πρώτα έχουν ξεπλυθεί με χλιαρό νερό και λίγο αραιωμένο αντισηπτικό διάλυμα.
Ζητήστε τη βοήθεια των ειδικών για μια γρήγορη και ασφαλή επούλωση.
Αν νιώσετε το πόδι σας θερμό ή αν προσέξετε οποιεσδήποτε ασυνήθιστες αλλαγές, ή απέκκριμα, πόνο, ή φαγούρα στα πόδια επισκεφτείτε τον / την ποδίατρο σας το συντομότερο.

     

  • Νευροπάθεια και έλκη

Ο διαβήτης μπορεί να έχει επιπτώσεις στα νεύρα (νευροπάθεια), προκαλώντας το μούδιασμα και την απώλεια αίσθησης πόνου στα πόδια, όπως επίσης την αλλαγή στο σχήμα του ποδιού σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένας τραυματισμός ή και η δημιουργία ενός έλκους να μην γίνουν αντιληπτά.
Ο ποδίατρος σας μπορεί να αξιολογήσει το βαθμό της νευροπάθειας, την κατάσταση του κυκλοφοριακού στα πόδια, το σχήμα των ποδιών, τα παπούτσια και γενικά την όλη εικόνα της υγείας των ποδιών.
Ο ποδίατρος μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή για την επούλωση των ελκών / πληγών.

Πηγή : Υπουργείο Υγείας

Μοιραστείτε το: