Διατροφή και Εγκυμοσύνη σε γυναίκες με Διαβήτη τ.1

Παρασκευή, 02 Απριλίου 2021

Διατροφή και Εγκυμοσύνη σε γυναίκες με Διαβήτη τ.1

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας και κάθε μία είναι πολύτιμη! ¨Όταν έχουμε να διαχειριστούμε την εγκυμοσύνη γυναίκας με προ υπάρχον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) τύπου 1 τότε  σίγουρα απαιτείται σωστή ενημέρωση, παρακολούθηση και φροντίδα της γυναίκας αυτής.

Πολύ μεγάλο κομμάτι της ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει να κάνει και με τις αναλογίες ινσουλίνης: υδατανθράκων καθώς και την αναλογία ευαισθησίας για τις ανάγκες διόρθωσης. Πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη για ισορροπημένα γεύματα, κατανάλωση ποιοτικών πηγών υδατάνθρακα ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία της μητέρας και την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Πρόσληψη βάρους στην εγκυμοσύνη. (Institute of Medicine, 2009).

Οι στόχοι πρόσληψης βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για όλες τις γυναίκες είναι οι ίδιοι, ανεξαρτήτως εάν υπάρχει διάγνωση με ΣΔ τύπου 1. Και εξαρτώνται από το βάρος και Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της γυναίκας προ – εγκυμοσύνης.

Για παράδειγμα εάν ο ΔΜΣ είναι σε φυσιολογικά επίπεδα ( 18.5-24.9 kg/m2) τότε η επιθυμητή αύξηση βάρους είναι μέχρι και 15.9kg.

Σε υπέρβαρες γυναίκες προ εγκυμοσύνης με ΔΜΣ 25-29.9 kg/m2η αύξηση σε βάρος να μην ξεπερνά τα 11.3kg , με ανώτατη αύξηση την εβδομάδα τα 300gr.

Τέλος σε γυναίκες με ΔΜΣ >30kg/mτότε ο στόχος πρόσληψης βάρους είναι 5-9.1 kgκαθ’ όλη την κύηση.

Αξίζει να τονίσουμε πως οι ανάγκες σε ενέργεια για την έγκυο αυξάνουν μόνο κατά 200 θερμίδες και μόνο στο 3ο τρίμηνο! Προσοχή λοιπόν , γιατί μάλλον δεν τρώμε για δύο!

 

Διαιτητική παρέμβαση.

Βασικό για κάθε έγκυο με ΣΔ τύπου 1 είναι να κρατήσει όχι μόνο χαμηλότερες τιμές γλυκόζης αλλά και με μικρότερες διακυμάνσεις μέσα στο 24 ώρο αποφεύγοντας τις υπογλυκαιμίες. Απαραίτητοι σε αυτή την διαδικασία, οι υδατάνθρακες! Αναγκαίοι επίσης και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Έχουν θέση σε κάθε γεύμα, σε συγκεκριμένη ποσότητα ανά γεύμα και η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με την ανοχή του οργανισμού.

Οι επίσημες συστάσεις αφορούν στην ημερήσια κατανάλωση  175γρ υδατανθράκων, όπου 150γρ από αυτούς προέρχονται από φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ή πολύσπορα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα υπόλοιπα 25γρ συγκεντρώνονται από αμυλούχα και όχι μόνο λαχανικά. Απαραίτητα σε καθημερινή βάση και στα δύο βασικά γεύματα ώστε να καλύπτουν και τις ανάγκες σε φυτικές ίνες.

Χρειάζεται σύμφωνα με τις συστάσεις και μια σωστή κατανομή των γραμμαρίων αυτών υδατάνθρακα μέσα στην ημέρα, η οποία ξεκινάει με 20γρ για πρωινό, 40 γρ στο μεσημεριανό και βραδινό αντίστοιχα και 2-4 μικρά σνακ των 10-20 γρ το καθένα.  Το μοίρασμα αυτό προσαρμόζεται όπως προ είπαμε και ανάλογα με την ανοχή του οργανισμού που φαίνεται στις μεταγευματικές μετρήσεις ή στην συνεχή καταγραφή.

Για να κάνουμε ακόμα πιο εύκολο το πρωινό, ακολουθούν μερικές προτάσεις.

  • Γιαούρτι με φρούτα/ καρπούς
  • Φρυγανιές βρώμης με φυστικοβούτυρο / τυρί
  • Ομελέτα με ντοματίνια και 1 μικρή φέτα ψωμί
  • Ψωμί με αβοκάντο και τυρί ή αυγό

Βασικά σημεία προσοχής, χρειαζόμαστε ξεκάθαρα κενά μεταξύ των γευμάτων, το πρωινό είναι το πιο μικρό γεύμα της ημέρας λόγω πιο έντονης ινσουλινο αντίστασης τις πρωινές ώρες και πάντα σαλάτα με τα κυρίως γεύματα.  Πιο αναγκαίο από ποτέ στην εγκυμοσύνη να μιλάμε για προβάδισμα της δόσης της ινσουλίνης σε σχέση πάντα με το γεύμα. Το προβάδισμα αυτό μπορεί να φτάνει και τα 30 λεπτά ιδίως το πρωί.

Διαλέγουμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως όσπρια, ρύζι Basmati, βρώμη σε νιφάδες, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα, ξηρούς καρπούς και τα καταναλώνουμε μαζί με λαχανικά, καλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη!

Κλείνοντας να θυμηθούμε πως συχνά η εγκυμοσύνη είναι η αφορμή να φροντίσουμε λίγο παραπάνω τον διαβήτη μας και έχουμε ένα πολύ δυνατό κίνητρο γι’αυτό!

 

Συντάξας: Ελένη Κουή
Παιδοδιαιτολόγος, BSc, MSc, R.D., 
Παιδικός Διαβήτης – Παιδική Παχυσαρκία

Μοιραστείτε το: